Byggbelamring

Vid byggprojekt krävs ofta en tillfällig yta för byggbodar, kranar byggställningar. Det kallas byggbelamring och kräver tillstånd från markägaren.

Villagata med nybyggda villor i ljusbeige tegel till höger i bild, gatan leder bortåt i bilden och längst bort står en gul grävmaskin. Några byggstängsel syns bland husen och längst bort i bild växer en gles skogsremsa med bland annat höga granar och tallar. Foto.

Om du behöver byggbelamring på kommunens mark

Vid byggarbete kan du behöva använda kommunal mark för en så kallas byggbelamring.

  • Exempel på byggbelamring är
  • Byggställningar
  • Byggetableringar, inhägnat arbetsområde
  • Arbetsbodar
  • Container
  • Kranar, liftar och bygghissar
  • Ställningstorn

Om du också behöver en upplagsplats för material ska det också ingå och framgå i din ansökan om polistillstånd. Tänk på att du ska ta särskild hänsyn till oskyddade trafikanter vid både upp- och nedmontering, samt under arbetets gång.

Andra tillstånd som kan krävas vid en byggbelamring

Trafikanordningsplan

Trafikanordningsplan, TA-plan, krävs alltid för arbeten som påverkar framkomligheten och trafiksäkerheten. Om din belamring står på eller påverkar en trottoar, gata eller parkeringsplats ska du ansöka om en trafikanorningsplan. Planen visar hur trafikanordningar, förbiledning av trafik och vägmärkesuppskyltning ska se ut.

Grävtillstånd

Om arbetet innebär att du behöver gräva på allmän plats ska du ansöka om ett grävningstillstånd.

Bygglov

Vissa belamringar kräver bygglov. Exempel är containrar och byggbodar. Ta alltid reda på vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om tillstånd.

Hör av dig för en förhandsbedömning

Om du är osäker på vad som gäller för marken du vill ansöka om att använda, kan du alltid höra av dig till kommunen för besked redan innan du ansöker om polistillstånd. Då får du ett preliminärt besked och vet hur du ska gå vidare.

  • Men kom ihåg: en förhandsbedömning är inte detsamma som ett beviljat tillstånd!

Sidinformation

Senast publicerad:
2025-03-25