Välfärdsteknik - teknik för trygghet

Välfärdsteknik är digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, delaktighet eller självständighet för en person som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning.

Ängelholms kommun ser välfärdsteknik som en möjlighet till en mer meningsfull och självständig vardag för dig som invånare samt till enklare arbetssätt och bättre arbetsmiljö för våra medarbetare.

Målet är att skapa mervärde genom ökad nöjdhet, uppfyllda förväntningar samt bibehållen eller förbättrad trygghet, livskvalitet, delaktighet och självständighet.

För dig som bor hemma

Att känna sig självständig och trygg i sitt hem är en viktig del av vårt välmående. Med digital teknik kan du bo kvar hemma längre och med större trygghet. Här kan du läsa om de lösningar vi erbjuder för dig som invånare.

Digital tillsyn är en tjänst för den som behöver tillsyn på natten men vill slippa fysiska besök. Istället används en kameralösning, vilket är särskilt fördelaktigt för den som lätt vaknar eller blir orolig av besök.

Tekniken är välbeprövad och används i många kommuner. Fördelarna inkluderar bättre nattsömn, ökad trygghet och självständighet, färre fysiska besök och större möjlighet att bo kvar hemma.

Kontakta en biståndshandläggare för mer information.

En vit övervakningskamera. Foto.

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller annan orsak behöver kunna larma vid oförutsedda händelser hemma, kan du ansöka om trygghetslarm. Larmet ger kontakt med personal som kan hjälpa dig, till exempel vid ett fall.

Larmet fungerar dygnet runt. Om du mår dåligt eller behöver hjälp, trycker du på larmknappen. Då kopplas du till en larmcentral där ni pratar om ditt behov. Vid behov kommer omvårdnadspersonal hem till dig.

Trygghetslarmet fungerar endast i din bostad. För installation krävs att du lämnar en nyckel till din bostad och godkänner att ett digitalt lås monteras på din bostadsdörr för att personal ska kunna komma in.

Ansök via e-tjänst eller kontakta en biståndshandläggare.

Vit apparat för trygghetslarm. Foto.

När du beviljas trygghetslarm eller hemtjänst installeras ett digitalt lås på insidan av din bostadsdörr. Det gör att personal kan låsa upp med sin mobiltelefon istället för en fysisk nyckel.

Detta innebär snabbare hjälp eftersom personalen kan åka direkt till dig utan att hämta en nyckel. Det ökar också säkerheten, då alla besök registreras och inga nycklar behöver bäras runt.

Din dörr ser ut och fungerar som vanligt, både från insidan och utsidan. Låset kostar inget extra och skadar inte dörren. När du inte längre behöver hjälpen tas det bort och allt återställs.

Digitalt lås. Foto.

Vi använder digital teknik som påminner dig när det är dags att ta medicin från din dospåse. Läkemedelsgivaren läser av informationen och signalerar med ljus och ljud vid rätt tidpunkt.

Om dospåsen inte tas ut i tid, trots upprepade påminnelser, låses den in i ett separat fack för att förhindra felaktig medicinering. Samtidigt skickas ett larm till omvårdnadspersonalen som då kan kontakta dig för att säkerställa att allt är som det ska.

Läkemedelsgivaren hanterar medicin för två veckor åt gången. När dosrullarna är slut fyller omvårdnadspersonalen på vid ett besök.

Läkemedelsgivare. Foto.

Om du behöver hjälp av kommunen med matinköp sker det digitalt. Personal besöker dig och tillsammans gör ni beställningen i en matbutik på webben. Varorna levereras sedan hem till dig enligt överenskommen tid.

Eftersom inköpen görs på en surfplatta kan du själv välja varor och se aktuella priser och kampanjer. Du behöver heller inte lämna ifrån dig kontanter, kort eller koder – istället får du en faktura i slutet av månaden.

För dig som bor på särskilt boende

Att bo på ett särskilt boende betyder ofta att man behöver mycket stöd och omsorg. Även här kan digital teknik öka självständigheten, tryggheten och livskvaliteten. Här kan du läsa om vilket stöd vi erbjuder på våra boenden.

Om du bor på särskilt boende eller inom Funktionsstöd och behöver inkontinensskydd, kan du under tre dygn använda skydd med inbyggda sensorer. Dessa mäter urinmängd, frekvens och tidpunkt, vilket gör att rätt skydd kan väljas efter ditt behov.

Detta gör det också möjligt att anpassa toalettbesök och minska produktförbrukning genom att använda tunnare och färre produkter. Genom att få hjälp vid behov och rätt produkt som byts när det behövs, ökar komforten för vårdtagaren. Färre läckage, bättre hudhälsa och ostörd nattsömn är också positiva effekter.

Inkontinenssensor som ger kunskap om läckagemönster och urinmängder. Foto

Om du bor på något av våra särskilda boenden med demensinriktning eller på en av våra gruppbostäder inom Funktionsstöd, kan du använda Tovertafel. Det är ett spel med ljus och ljud som reagerar på rörelser och stimulerar både tanken, kroppen och samspelet med andra. Det blir ett sätt att ha roligt och må bra.

Forskning visar att Tovertafel minskar apati och nedstämdhet samt stimulerar fysisk aktivitet. Det förbättrar livskvaliteten hos äldre och har fortsatt effekt en vecka efter spel. Forskning visar också att Tovertafel ökar arbetsglädjen hos personalen och ger spelarna en positiv upplevelse.

Tovertafel, interaktivt spel med ljus och ljud. Foto.

Om du bor på något av våra särskilda boenden, besöker vårt korttidsboende eller dagverksamhet, kan du använda Joyvest. Västern finns också på några enheter inom Funktionsstöd. Det är en väst som hängs över axlarna och omfamnar användaren med behagliga vikter, som en kram. När du rör på dig aktiveras musik som spelas via högtalare eller hörlurar – vid stillhet slutar musiken.

Musiken uppmuntrar till rörelse och aktivering, och det blir svårt att inte röra på sig. Musikpaketet levereras tillsammans med västen.

Joyvest | Musikväst som uppmuntrar till rörelse. Foto.

På alla våra särskilda boenden har vi terapikatter som är särskilt anpassade för personer med kognitiv svikt, men kan användas av andra också. Katterna drivs på batteri och svarar på beröring och rörelse med realistiska ljud och spinnande tack vare inbyggda sensorer.

Katterna är utvecklade för att ge glädje och trygghet, både i utseende, materialval, rörelser och ljud. Flera studier har visat att de motverkar oro, ångest, ensamhet och social isolering.

På några av våra enheter inom Funktionsstöd finns även hundvalpar, som fungerar på samma sätt som katterna, men med ett lätt skällande ljud.

Terapikatt | Batteridrivna djur som spinner, jamar och skäller. Foto.
Terapihund | Batteridrivna djur som spinner, jamar och skäller. Foto.

På vårt korttidsboende och några av våra särskilda boenden kan du använda en lugn- och rostol. Det är en kombination av gungstol och fåtölj där du kan luta dig tillbaka och vagga fram och tillbaka till avslappningsmusik. De mjuka rörelserna kan hjälpa att lindra oro och stress samt ge en lugnande upplevelse.

Stolen kan också minska behovet av lugnande läkemedel och kommer med ett tyngdtäcke och en större kudde för att öka känslan av trygghet.

Lugn- och rostol | Eldriven gungstol med musik. Foto.

På alla våra särskilda boenden finns motoriserade draglakan, som är monterade på vissa sängar och används vid särskilda behov.

Tekniken hjälper personalen att vända och förflytta personer i sängen med ett draglakan som drivs av en motor istället för att använda handkraft. Detta minskar risken för skador på både den enskilde och personalen samt förbättrar arbetsmiljön, eftersom vändning och förflyttning blir lättare och diskretare. Draglakanet styrs med en fotpedal vid sängen.

Motoriserade draglakan används främst för smärtkänsliga, svårmobiliserade, utåtagerande och oroliga personer.

Motoriserat draglakan | För skonsamma vändningar och förflyttningar. Foto.

Övriga verksamheter

Här kan du läsa om teknik som finns i våra övriga verksamheter samt vad som används övergripande i flera av våra verksamheter.

Med ett digitalt stöd för daglig planering inom Funktionsstöd kan den enskilde själv vara med och påverka både planering och genomförande av sina insatser. Lösningen bygger på tydliggörande pedagogik och ger information om vad som ska göras, när, hur och vad som händer därefter.

Det ger ökat självbestämmande, större valfrihet och en ökad känsla av delaktighet.

Personal får också all nödvändig information samlad på ett ställe, så att rätt stöd ges vid rätt tillfälle och inga arbetsuppgifter missas.

Med digitala läkemedelsskåp kan vi öka säkerheten och förbättra hanteringen av läkemedel i våra verksamheter. Personal kan öppna skåpen med sina mobiltelefoner, vilket minskar antalet nycklar och gör att varje öppning och låsning registreras på en enskild person. Ett införande av digitala skåp har också visat sig minska stölder av läkemedel och narkotiska preparat.

Under hela 2024 och 2025 kommer vi att implementera digitala läkemedelsskåp i alla våra verksamheter.

Två stycken läkemedelsskåp upphängda på en vägg. Fotografi.

På några av våra enheter inom Funktionsstöd finns interaktiva musikkuddar som ger sensorisk stimulering genom vibration och musik. Produkten används för avslappning och för att minska oro.

Musikkudden är utformad för att minska oro och stress. Musiken förändras men är ändå konstant, med lugnande instrument som anses ha en positiv effekt. Det finns inte olika musikstycken, utan en minidator i kudden reagerar på användarens rörelse. Musikkudden har haft störst effekt på personer som varit upprörda, haft motorisk rastlöshet eller lättretlighet.

Interaktiv musikkudde | För avslappning och minskad oro. Foto.

I vissa delar av Funktionsstöd finns en interaktiv projektor som erbjuder över hundra aktiviteter, som frågesport, målning, bollspel och mer. Aktiviteterna styrs av de rörelser användaren gör, med händer, fötter eller andra tillbehör, över den projicerade bilden.

Projektorn stimulerar till social interaktion, fysisk aktivitet och träning av kognitiva funktioner. Bilden kan visas på ett bord eller direkt på golvet, vilket gör att många olika personer kan använda den.

Projektor som visar en bild på ett bord. Fotorgrafi.

I utvalda delar av Funktionsstöd och särskilda boenden finns en motionscykel som heter Motiview. Cykeln är kopplad till en TV-skärm och en dator där du kan välja en film som spelas samtidigt som du cyklar. Filmen visar en "åktur" genom olika städer, som Paris eller Stockholm, vilket ger känslan av att du cyklar där.

Cykeln kan användas oavsett om du sitter i rullstol eller på en vanlig stol. Den är enkel att använda för alla, både med och utan funktionsnedsättning, och kan användas med både armar och ben, eller båda samtidigt.

Motiview uppmuntrar till ökad aktivitet och har hjälpt personer som suttit i rullstol att börja använda rullator. Andra effekter är ökad pigghet, glädje och alerthet.

Inom Funktionsstöd kan du använda VR-glasögon tillsammans med en särskild app designad för att minska stress, ångest och fysiskt obehag. Appen skapar omslutande miljöer och interaktiva avslappningsövningar.

Appen är vetenskapligt validerad och kan, i vissa fall, minska medicinering och förbättra livskvaliteten.

VR-glasögon på en bänk. Fotografi.

Framtiden

Här kan du läsa om teknik som vi testar just nu, planerar att testa snart eller redan har testat. När vi väljer att prova ny teknik är det viktigt att vara både modiga, noggranna och strukturerade. Det är också avgörande att tekniken baseras på våra invånares behov.

På grund av utmaningar som kompetensförsörjning, demografiska förändringar, miljöpåverkan från transporter och en stor geografisk spridning, behöver hemtjänsten tänka nytt och prova nya sätt att utföra vård och omsorg.

Därför startade ett pilotprojekt med digitala videosamtal mellan hemtjänstpersonal och den enskilde. Syftet är att använda personalresurserna effektivt samtidigt som vi bibehåller eller förbättrar kvaliteten för den enskilde. Under projektet kommer vissa fysiska insatser, som tillsyn, att ersättas med digitala samtal. Samtalen kan också användas för att kontrollera måendet, ge påminnelser och mer.

Pilotprojektet startade under hösten 2024 och pågår i sex månader. Resultatet kommer att användas för att besluta om den framtida inriktningen för digital hemtjänst.

IoT (Internet of Things), eller sakernas internet, är teknologier som gör det möjligt att styra och övervaka saker med inbyggd elektronik och internetuppkoppling över ett nätverk. Exempel på sådana saker är hushållsapparater, sensorer, maskiner, fordon och byggnader. Inom vård och omsorg finns flera möjliga användningsområden för att underlätta personalens arbete och förbättra den enskildes livskvalitet.

Just nu utforskas detta och planen är att starta ett pilotprojekt med temperaturmätningar i kylskåp. I dagsläget gör personalen stickkontroller för att säkerställa att kylskåpen håller rätt temperatur. Med en sensor i kylskåpet som automatiskt och regelbundet mäter temperaturen, kan personalen snabbt få reda på eventuella avvikelser, vilket leder till högre kvalitet och en arbetsuppgift mindre att utföra.

Det trygghetslarm kommunen erbjuder idag fungerar endast i den enskildes bostad. Med ett mobilt trygghetslarm kan trygghet skapas även utanför hemmet.

Ett mobilt trygghetslarm har GPS för att positionera den enskilde och har ofta en inbyggd mikrofon och högtalare för tvåvägskommunikation var den enskilde än befinner sig. Larmet kan också ha en geografisk trygghetszon som varnar om den enskilde går utanför sitt närområde, vilket kan vara särskilt användbart för personer med kognitiv svikt.

Kommunen har en arbetsgrupp som arbetar med mobila trygghetslarm. Under 2024 har ett pilotprojekt genomförts där två typer av mobila trygghetslarm har testats och utvärderats. Just nu pågår arbete med att planera för de mobila trygghetslarmens framtid i kommunen.

En äldre dam testar Virtuell reality, VR och personalen hejar på. Foto

Sidinformation

Senast publicerad:
2025-05-13