Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Trafik och gator

Kommentera sidan

Skicka en kommentar om sidan till innehållsansvarig. Fält markerade med * måste fyllas i.

Ange kontrollordet i textfältet nedan. *

Vi tror på det hållbara samhället

Barnen ska kunna gå eller cykla till skolan. Om de bor lite längre bort, kan de åka skolskjuts om kommunens villkor för skolskjuts är uppfyllda.

Jag går eller cyklar när jag endast ska förflytta mig en kortare sträcka. Har jag inte möjlighet att gå eller cykla så tar jag kanske bussen istället. Är det en längre resa, så finns möjligheten att ta tåget eller flyget. Jag försöker samåka om det inte finns något annat alternativ för mig att resa.

Vi i Ängelholms kommun är måna om varandra och vill inte utsätta varandra för faror, därför vill vi ha låga farter där våra barn och andra oskyddade trafikanter rör sig.

Hastighetsöversyn inom större tätorter

Kommunen har gjort en hastighetsöversyn efter dialog med kommuninvånarna med flera. För att kunna besluta om nya hastigheter måste kommunen först besluta om förändring av lokala trafikföreskrifter gällande tättbebyggda områden. Kommunen har efter samråd med Trafikverket beslutat om ändring av gränsdragning av vissa delar av våra tättbebyggda områden. Det har inneburit att nya föreskrifter tagits fram och remissats med Trafikverket och Polisen. Kommunen har fått in yttrande från dessa och efter samråd med Trafikverket  under hösten 2014, beslutades föreskrifterna om tättbebyggt område. Ängelholms tätort har beslutats i augusti 2016 och trädde i kraft 25 okt 2016. Detta skyltas i tillsammans med trafikverket för tättbebyggt område och då ändras också viss skyltning av hastigheterna.

 

Munka Ljungby, Vejbystrand, Strövelstorp och Hjärnarp har skyltats om delvis, 30 km/t inom bostadsgatorna och 40 km/t genomfartsgatorna som går inne i tätorten. Detta har trätt i kraft under 2015. Trafikverket skyltade på sina gator inkl de som angränsar till deras, kommunen skyltade på sina gator.

Ängelholm omskyltningen gjordes omkring den 25 oktober 2016 då enligt de riktlinjer som har legat till grund för övriga tätorterna.

Därför väljer vi 30 km/tim, gupp och avsmalningar

Du går på en gångbana och går ut i körbanan och blir påkörd av en bil. Beroende på vilken hastighet bilen har så kan det motsvara att gå utanför gångbanan och falla ner i djupet. Hur långt du faller beror på vilken hastighet bilen kör i, därför har vi 30 km/tim där många oskyddade trafikanter rör sig.    
 

En fotgängare går ut på ett övergångsställe. Andra fotgängare går på trotttoaren längs med den trafikerade gatan.

Här går man utan större risk, eller?

 

Bilden liknar den förra, men gatan har ersatts av en avgrund. Detta illustrerar den fara vi utsätter oss för när vi korsar en trafikerad gata.

Men hade du vågat gå här?

Var har vi 30 respektive 40 km/tim?

Skolor, centrum, bostadsområden är det 30 km/t. Uppsamlingsgator, genomfartsgator med många utfarter och korsningar är det 40 km/t som gäller. 60 km/t större infarts- och genomfartsgator där det finns separat gång- och cykelväg, samt mindre antal utfartern och korsningar. 50 km/t finns kvar där det inte är motiverat att sänka eller höja pga vägens utformning mm.

Kör du längs en väg med risk att köra av vägen och in i ett träd och stenar, så kan det motsvara att köra utför en bro utan räcke och höjden som man faller bestäms av vilken hastighet man har när man kör av vägen.  
 

En personbil möter en lastbil i en sväng. Den smala vägen kantas av träd och stenar.

Ingen större fara att köra här, eller?

 

Bilden liknar den förra, men vägen går nu ut över en avgrund utan räcken. Detta ska illustrera den fiktiva trygghetskänsla vi upplever på vägarna.

Nu känns det plötsligt farligare.

 - Ditt beteende avgör din fara på gatan -

Sidan granskad den 9 november 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att du kan få gratis rådgivning om du funderar på att installera solceller på ditt tak?