Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Hjälp oss hjälpa andra

Foto: Anders Ebefeldt / studio-e.se

Sedan 1 mars 2016 råder en ny lagstiftning som innebär ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända som beviljats uppehållstillstånd. Ängelholms kommun har ett stort behov av att hitta bostäder till nyanlända som anvisas till kommunen. För att klara av att möta behovet behöver vi hjälp av dig som har en bostad att hyra ut till Ängelholms kommun.

Om du önskar anmäla ditt intresse av att hyra ut till Ängelholms kommun kan du hoppa direkt till anmälningsformuläret genom att klicka här.   

Frågor och svar om att hyra ut en bostad

Varför vill Ängelholms kommun hyra lägenheter, stugor och små hus?

Årligen anvisas nyanlända personer med uppehållstillstånd till Ängelholms kommun. Det är regeringen som beslutar om antalet nyanlända som ska omfattas av anvisningar till kommunerna. Ängelholms kommuntal för 2016 omfattas av 98 individer.  Enligt lagen är en kommun skyldig, att efter anvisning, ta emot nyanlända med syftet att de snabbare ska tas emot för bosättning och påbörja sin etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet. Det innebär att 98 personer, som tidigare bott på ett asylboende men nu fått uppehållstillstånd, behöver ett boende i Ängelholms kommun under 2016. Ängelholms kommun har ett ansvar enligt lag att ordna dessa boenden. Under tiden den nyanlända personen/familjen bor i bostaden betalar de hyra och måste aktivt leta efter ett nytt eget boende. När personen/familjen hittat ett eget boende flyttar den till detta. 

Ängelholms kommun har ett bra samarbete med det kommunala bostadsbolaget och vissa privata fasighetsägare sedan många år tillbaka. Men för att kunna tillgodose det ökade behovet behöver vi utöka vår samverkan med mindre fastighetsägare och privatpersoner.

Vad får jag för säkerhet när jag hyr ut?

Att Ängelholms kommun hyr av dig i förstahand och sen hyr ut i andra hand är en säkerhet för dig som önskar hyra ut en bostad. Genom att Ängelholms kommun hyr bostaden av dig är du garanterad att hyran alltid betalas i tid, att bostaden kontrolleras kontinuerligt av personal från boendeenheten samt att kommunen ersätter om något skulle gå sönder. Alla nyanlända som hyr genom kommunen erbjuds boendestöd för exempelvis myndighetskontakter, lägenhetssök och hur man sköter sin lägenhet.

Vilken typ av bostad är kommunen intresserade av att hyra?

Främst är vi intresserade av att hyra små stugor eller 1-2 rumslägenheter. Möblerade eller omöblerade, spelar ingen roll. Intresse för att hyra ett större boenden kan även finnas men varierar efter behov. Bostaden behöver uppfylla boverkets krav, det vill säga kraven som ställs på en vanlig hyreslägenhet. Det bör dessutom finnas möjlighet till allmänna kommunikationsmedel inom 2 kilometer.

Vad betalar kommunen för att hyra min bostad?

Vi betalar hyra utifrån den överenskommelse vi gör med dig men grunden är att vi erbjuder marknadsmässig hyra. Normalt motsvarar hyran en årsavgift på mellan 900-1300kr per kvadratmeter. Självklart varierar det och kan både vara högre och lägre beroende på boendets läge och skick.

Hur länge måste jag hyra ut bostaden?

Vi är främst intresserade av att hyra bostäder i mer än två år men även kortare tid kan vara av intresse. Anledningen är dels att de nyanlända behöver en stabil och fast grund under en längre tid och att 2 år oftast är den tid det tar att hitta ett eget boende.

Vem kommer bo i min bostad?

Vi matchar rätt person mot rätt bostad, utifrån de förutsättningar som finns. Är det viktigt för dig att i förväg träffa den som kommunen kommer hyra ut till i andra hand så ordnar vi det. Skulle det visa sig att det inte fungerar med en hyresgäst, vilket är mycket ovanligt, ordnar vi så att denna flyttar till en annan bostad.

Hur gör jag för att anmäla intresse av att hyra ut min bostad?

Du fyller i formuläret nedan. Därefter kontaktar vi dig inom några dagar med följdfrågor och för att diskutera vidare kring ett hyresavtal.

Hur gör jag om jag inte fick svar på min fråga här eller vill veta mer?

Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta Ängelholms kommuns boendeenhet på 0431-469573.

Intresseanmälan - Hyr ut en bostad

Sidan uppdaterad den 14 juli 2016.

För mer information

Ängelholms kommuns boendeenhet

0431-46 95 73

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Måndag - torsdag 07.30-17.00
Fredag 07.30-16.00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att Ängelholm är Skånes tredje Fairtrade City?