Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) – vad är det och hur ska jag agera?

13 juli 2017

Efter förra helgens händelse i Stockholm - där ett felaktigt varningsmeddelande gick ut till allmänheten - vill Ängelholms kommun informera om vad signalen innebär och hur du ska agera om du hör signalen.

När Du hör signalen ska du:

1. Gå inomhus.
2. Stänga dörrar och fönster.
3. Stäng även  fläktar och ventiler om det är möjligt.
4. Lyssna på Sveriges radio eller se på TV. Följande kanaler ska informera: Sveriges Radio, SVT, TV4, Kanal 5, Kanal 9. Sveriges Radio är beredskapskanal med uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser.
5. Vid behov söka mer information på www.krisinformation.se eller ringa 113 13 som är Sveriges nationella informationsnummer om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. All information som lämnas på 113 13 är verifierad.


Vad varnar signalen för?

Det kan till exempel vara gasutsläpp, extremt väder, en stor brand, trafiksvårigheter på grund av oväder, svaga isar, ett giftutsläpp eller liknande situationer.

Det kan även vara flyglarm om landet är i krig.

Det vill säga signalen kan vara både ett varningsmeddelande om akut fara för liv och hälsa och ett informationsmeddelande för att hindra eller begränsa skador.  

Hur låter signalen?

Signalen i utomhuslarmet består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan. De långa signaler som hörs klockan 15:00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, är ett test av systemet.

 

Sms-varning

Från och med den 1 juli 2017 kan räddningstjänsten begära att varnings-sms ska skickas till mobiler som befinner sig i ett visst område istället för eller som komplement till utomhuslarmet.


Informationen är hämtad från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskaps (MSB) webbplats där man kan få mer information och höra hur signalen låter.

 

Sidan uppdaterad den 13 juli 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Åsikten är till för synpunkter om till exempel den kommunala servicen, för beröm och för förslag på hur Ängelholms kommun kan bli bättre.

 

Felanmälan - Anmäl fel och faror på kommunala anläggningar, till exempel ett potthål i gatan eller en trasig gunga på en lekplats.

Visste du att det går att välja klimatsmart energi? Fråga din energi- och klimatrådgivare!