Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Ungdomar fick lära känna människorna bakom uniformen

28 november 2017

Under hösten har utbildningen Människan bakom uniformen (MBU) genomförts i Ängelholm. Under tio tillfällen har nio ungdomar fått möjlighet att lära känna personer som jobbar inom olika uniformsyrken. Syftet med utbildningen är att öka förståelsen för viktiga samhällsfunktioner.

MBU Visa större bild

Foto: Thomas Björklund

Under utbildningen har ungdomarna träffat personal från polisen, räddningstjänsten, ambulanssjukvården, socialtjänsten och från Ängelholms fritidsgårdar. Programmet har innefattat allt ifrån rökdykning, hjärt- och lungräddning, konditionstest till att diskutera hur polisen arbetar. Ett studiebesök har också gjorts i Göteborg där ungdomarna fick träffa en av de som överlevde den stora diskoteksbranden på Backaplan, där 63 ungdomar omkom i branden 1998.

 

Jag visste inte så mycket om hur polis, räddningstjänst och ambulans jobbar. Men nu vet jag mycket mer och hur svårt det kan vara. - Munir, 17 år

 

– Vilka fantastiska ungdomar vi har fått nöjet och glädjen att arbeta med. De har verkligen visat mod och vågat utmana sig själva med sin närvaro i MBU. Syftet med att ha MBU här i Ängelholm är att bevara den trygghet som vi generellt har här. MBU är ett verktyg av många som används för att uppnå detta, säger Thomas Björklund, Fältsekreterare i Ängelholms kommun.

Deltagande ungdomar berättar

Mohammad 18 år:

Varför ville du vara med i MBU?

Jag ville träffa nya vänner och se hur det är att jobba med de här jobben, men speciellt som brandman.

Vad tyckte du var bäst/mest intressant?

Jag tycker att polisen var mest intressant och jag har fått se hur polisen jobbar och hur svårt det kan vara att vara polis.

Axel 15 år:

Vad tycker du har varit mest intressant med MBU?

Bäst har varit gemenskapen och att fått lära känna nytt folk och det mest intressanta har varit att få se och lära sig hur polisen jobbar.

Skulle du kunna tänka dig att jobba med något av dessa yrken?

Jag skulle kunna tänka mig att bli polis. Har tänkt på det tidigare, men nu har det blivit mer intressant.

Tove 16 år:

Vad har du lärt dig under utbildningen?

Jag har lärt mig jättemycket detaljer om dessa olika yrken. Jag har lärt mig om polislagen, om hur brandmännen rökdyker och hur ambulansen jobbar med hjärt- och lungräddning. Sen har jag fått lära känna så många nya människor med olika bakgrund.

Kan du rekommendera andra ungdomar att vara med i MBU?  

Absolut, och detta för att skapa trygghet, och för att förstå hur viktiga jobben är! MBU har faktiskt fått mig att få in mina tankar på lite andra spår för framtiden. Jag fick upptäcka intressen som jag inte visste att jag hade. Till exempel tycke jag att ambulansen och räddningstjänsten hade roliga arbetsuppgifter och därmed så kanske man blir något av dem yrkena i framtiden.

Munir 17 år:

Varför ville du gå MBU?

Jag tycker det är roligt att lära sig nya saker och träffa nya människor.

Har din bild över dessa yrken förändrats efter träffarna?

Jag visste inte så mycket om hur polis, räddningstjänst och ambulans jobbar. Men nu vet jag mycket mer och hur svårt det kan vara.

Om MBU

Människan bakom uniformen (MBU) är en verksamhet där ungdomar får möjligheten att lära känna personer som arbetar inom till exempel polis, räddningstjänst och vaktbolag. Uniformsbärarna får i sin tur lära känna ungdomarna. MBU startade i Östra Göteborg och finns nu i flera stadsdelar i Göteborg och i andra städer i Sverige.

MBU-utbildningen anordnas av Ängelholms kommun tillsammans med räddningstjänsten, polisen och Region Skåne. Utbildningen har varit öppen att söka för alla ungdomar i Ängelholm.

Några av ungdomarna som varit med i MBU kan tänka sig en framtid inom polisyrket, räddningstjänsten eller någon annan samhällsstödjande funktion. MBU har också gett många nya erfarenheter där ungdomarna fått både praktiskt och teoretisk kunskap med sig, något som kan vara värdefullt när man söker praktik eller jobb.

Sidan uppdaterad den 29 november 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att Ängelholms kommun erbjuder utbildning i ”ansvarsfull försäljning” till tobak och folköls-försäljare?