Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

E-cigaretter och påfyllningsbehållare


Ny lag om försäljning av e-cigaretter

Från och med den 1 juli 2017 gäller en ny lag för försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare (2017:425).

I den nya lagen om e-cigaretter finns regler som du måste följa för att få sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare:

  • Om du vill sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare måste du anmäla detta till kommunen. Detta kan du göra genom att skicka in en anmälningsblankett, som du hittar under relaterad information här till höger.
  • Till din anmälan måste du bifoga ditt egenkontrollprogram. Du kan använda en mall för egenkontrollprogram, som finns under relaterad information här till höger. Programmet hjälper dig att skapa bra rutiner kring försäljningen och gör det lättare för dig och din verksamhet att följa reglerna i lagen. Egenkontrollprogrammet ska finnas tillgängligt för personalen på försäljningsstället och ska kunna uppvisas för kommunen och polismyndigheten vid tillsyn. Informera all personal på försäljningsstället så att de känner till försäljningsreglerna och era rutiner.
  • Du får inte sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare till någon som inte fyllt 18 år, eller till någon som du misstänker ska lämna över dem till en person som inte fyllt 18 år.
  • Du ska ha en skylt om åldersgränsen som syns tydligt inne på försäljningsstället.
  • Varje förpackning till e-cigaretter ska ha en hälsovarning och innehålla ett informationsblad och en innehållsdeklaration. Saknas något av dessa får du inte sälja produkten. Produkter som tillverkats eller övergått till fri omsättning före ikraftträdandet av lagen får dock fortsätta att tillhandahållas konsumenter på den svenska marknaden längst till och med den 1 januari 2018.

Följs inte lagen kan försäljningsstället förbjudas att sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare. Vid allvarliga brister kan det bli aktuellt med böter eller fängelse.

Sidan uppdaterad den 30 november 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att supersportbilen Koenigsegg tillverkas i Ängelholm?