Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Häng med på kontrollköp

Kontrollköpet

Jacob Örn

Jacob Örn

Foto: Lisa Larsson

 

Jacob Örn har nyss fyllt 18 år. Idag har vi anlitat honom för att göra kontrollköp i 12 butiker som säljer folköl eller tobak.

Jacob ska gå in i flera butiker och försöka köpa antingen tobak eller folköl. Han har inte med sig sin legitimation. Butiken vet inte om att det är ett kontrollköp.

Kommunens drogförebyggande samordnare, Maria Selway, är med. Hon väntar utanför butikerna i bilen – för att inte avslöja att det är ett kontrollköp. Maria är expert på frågor som handlar om alkohol, narkotika, tobak och doping. Hon jobbar för att förebygga problemen som dessa droger och som alkohol skapar i kommunen.

Första butiken Jacob besöker är en tobak- och spelbutik. Vi ser Jacob försvinna in genom dörren och strax därpå kommer han ut igen.

- Hur gick det? Maria frågar Jacob.
- Jag sa att jag ville handla snus. Hon i kassan frågade om jag hade legitimation men det hade jag inte, så jag fick inte köpa, säger Jacob.
- Bra, säger Maria. Då fyller vi i resultatet i denna blankett.

Maria och Jacob fyller i blankett i bilen

Foto: Lisa Larsson

Första butiken avklarad. Då tar vi nästa som är en matvaruaffär.

Besöket tar lite längre tid denna gången. Ut kommer Jacob med en folköl i handen.

- Hur gick det nu då?
- Inga problem att handla öl, trots att jag inte hade leg, säger Jacob. De frågade inte ens om jag var 18 år. Jag skulle kunna vara allt ifrån 16 till 20 år. De skulle alltså kunnat sälja till en som är 16... Inte okej.

Jacob med en öl i handen

Foto: Lisa Larsson

Vi besöker fler butiker och det visar sig att i de allra flesta får Jacob varken köpa tobak eller folköl, eftersom han inte kan bevisa att han är över 18 år.

- De flesta handlare vill inte sälja folköl eller tobak till ungdomar under 18 år. Därför kan kommunen hjälpa dem genom att kontrollera dem på detta sättet. Butiken får ett kvitto på om de följer sina rutiner eller inte, och kan förbättra sig om det inte är så, säger Maria.

Kontrollköp är en konkret metod. Och den har visat sig verkligen påverka.

- När vi genomfört ett antal kontrollköp märker vi på statistiken att lagen följs allt bättre. Det är fler och fler som nekar köp till ungdomar under 18 år. Kontrollköp har alltså en direkt effekt.

Återbesök

Vi följer med Kristina Walther och Mariette Svensson, handläggare på kommunens miljöenhet, ut till alla butiker som igår fick besök av vår kontrollköpare Jacob Örn.

Vi besöker först en ICA-butik som igår nekade Jacob att köpa snus, eftersom han inte hade med sin legitimation till butiken.

Vi möter upp butikschef Stellan Johansson och kassa- och spelansvarig Agneta Gudmundsson.

- Igår genomförde vi ett kontrollköp i er butik. Det fick positivt resultat – vår kontrollköpare fick inte köpa snus, berättar Mariette.

- Åh, vad glada vi blir! Så skönt att vår personal gjorde sitt jobb. Vi tar detta på största allvar och tycker att det är kanon att kommunen gör de här kontrollköpen, säger Stellan.

Förra året fick kommunens kontrollköpare köpa ett 6-pack folköl i butiken, utan att visa leg.

- Sedan dess har vi beställt fler butikskontroller från ICA. Och gått igenom lagstiftningen och rutinerna med all personal. Det visar sig ju nu att det gett effekt, berättar Agneta som får ta emot ett Tack-kort från Mariette med texten "Du gör skillnad". På kortet finns också en inbjudan till kommunens nästa utbildning Ansvarsfull försäljning.

Utbildningen genomförs av drogförebyggande samordnare, alkoholhandläggare, miljöinspektör och kommunens säkerhetsansvarig. Utbildningen är två timmar lång och ger en inblick i tobakslagen och alkohollagen. Det är en skyddslagstiftning i syfte att skydda bland annat ungdomars bruk av dessa varor. Utbildningen är kostnadsfri och till för butikspersonal och handlare och anordnas av kommunen en gång per år.

- Alla är välkomna till utbildningen, oavsett om de nekat köp eller inte, berättar Kristina.

Mariette och Agneta i butiken

Foto: Lisa Larsson

Nästa butik vi besöker är en matvaruaffär som lät Jacob köpa den där folkölen, utan att visa legitimation.

Vi träffar butikschefen.
- Vi gjorde ett kontrollköp här igår och tyvärr släppte ni igenom köpet, berättar Kristina.
- Är det så? Vad tråkigt att höra. Alla som jobbar i kassan har gått utbildning – och ändå händer det, säger butikschefen med en suck.

Kristina och Mariette berättar varför det finns en åldersgräns för köp av folköl och tobaksvaror, och att det finns svårigheter med att bedöma om en kund fyllt 18 år. De frågar om butikens rutiner för ålderskontroll och informerar om det personliga straffansvaret vid försäljning till en person som inte fyllt 18 år. De tar också upp butikschefens ansvar att informera all personal om försäljningsbestämmelserna om folköl och tobaksvaror.

Kristina bjuder in till kommunens utbildning Ansvarsfull försäljning.
- Kan ni komma hit och hålla en utbildning för all vår personal? Undrar butikschefen.
- Det är möjligt, vi ska undersöka saken.
- Har ni sådana klisterdekaler om 18-årsgräns?
- Ja visst, du kan få några här, säger Kristina.

Klistermärke

Foto: Lisa Larsson

Det ska finnas en tydlig och synlig skylt eller dekal som ska informera kunderna om åldersgränsen för att få köpa tobak. Skylten eller dekalen ska vara placerad i närheten av kassan och gärna även på dörren till butiksingången.

Alla butiker där kommunen genomfört kontrollköp får ett brev. Dessutom besöker kommunens handläggare i stort sett alla butiker i efterhand. 

Sidan uppdaterad den 30 maj 2016.

Vad är ett kontrollköp?

När kommunen anlitar unga människor, som är över 18 år men ser yngre ut, för att se om butikerna i kommunen säljer folköl eller tobak till ungdomarna utan att de behöver visa legitimation.

Varför är kontrollköp en bra metod?

De flesta handlare vill inte sälja folköl eller tobak till ungdomar under 18 år. Därför kan kommunen hjälpa dem genom att kontrollera dem. Butiken får ett kvitto på och kan förbättra sina rutiner.

Vad visar kontorollköpen?

Butikerna är generellt sett duktiga på att följa lagstiftningen och inte sälja folköl eller tobak till någon under 18 år. Men det fungerar inte överallt.

Vad händer sedan?

Dagen efter kontrollköpet åker två handläggare från kommunen ut till alla butiker där det genomförts ett kontrollköp för att tala med handlarna om resultatet.

Vad händer med de handlare som låtit någon under 18 köpa öl eller tobak?

Ett kontrollköp får inte användas av kommunen som underlag för någon administrativ sanktion. Det betyder att en handlare inte kan få försäljningsförbud på grund av resultatet från ett kontrollköp. Det fungerar som en slags varning.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att Kenny Jönsson kommer från Ängelholm?