Nya organisationens agila pionjärer

08 oktober 2014

På tisdagen träffades kommunens pionjärer inom agilt arbetssätt, processledarna för de agila arenorna, för sin första utbildningsdag. Tillsammans med konsulterna från AdvisoryBoard ska de under hösten jobba fram rutiner för de agila arenorna och lära sig sprida kunskap om agilt arbetssätt till resten av organisationen.

Grupparbete

Grupparbete under processledarutbildningen.

Foto: Jessica Krantz

Det agila arbetssättet och de agila arenorna har en central roll i den nya organisationen. Det är de som gör Ängelholms kommuns nya organisation unik i Sverige och det är med hjälp av agilt arbetssätt kommunens service till medborgarna ska öka. Kort sammanfattat handlar det om att vi ska vara flexibla och samarbeta mer, internt och externt, för att ge bättre service.

På agendan för den första utbildningsdagen på processledarutbildningen stod att ta fram tre mallar och en kommunikationsplan. Mallarna ska beskriva de agila arenornas arbetsmetodik, bemanningsprocess och hur signalprocessen för att en arena ska startas ska se ut. Huruvida gruppen lyckats med mallarna visar sig redan nästa vecka.
– Nu befinner vi oss i förberedelsefasen men nästa vecka går vi in i provtryckningsfasen, sa konsulten Jessica Skantze.

Provtryckningsfasen innebär att ett antal agila testarenor bildas för att kontrollera om metodiken och mallarna håller. Genom att testa arenorna på verkliga problem ska processledarna och konsulterna tillsammans kunna utveckla de rutiner som nya organisationen ska följa. Vilka testarenorna ska vara bestäms av styrgruppen för den nya organisationen.
– Det ska handla om konkreta problem som går att lösa på de sex veckor ni har på er. Det ska vara skarpa case som är till nytta för medborgarna, sa Jessica Skantze.

Varje testarena kommer att ledas av minst två processledare som får i uppdrag att bemanna, leda och lösa arenans behov. I december sker en certifiering av de processledare som genomgått hela utbildningen. Därefter kommer processledarna att utbilda andra inom kommunen i det agila arbetssättet och utvärdera resultatet av testarenorna. Utbildningen pågår till och med den 31 januari.

Alla medarbetare i Ängelholms kommun kommer att utbildas i att förstå och vara agila eftersom det ska genomsyra hela organisationen. Enligt konsulten Jörgen Wahl handlar ett agilt arbetssätt mycket om att ta till sig idéer och förbättra verksamheten genom att lyssna på de som arbetar närmast olika frågor.
– Jag är säker på att om vi åker ut och lyssnar på ett antal vårdbiträden skulle vi kunna hitta flera förbättringsåtgärder. Det agila arbetssättet handlar om att lyssna, sa han.

Två av deltagarna var folkhälsostrateg Matilda Hedén och trainee Anna Olsson.
– Utbildningen väcker många frågor men det är bra att de kommer fram och att vi borrar djupare i dem, sa Matilda Hedén.
– Det märks tydligt att alla på utbildningen vill att de agila arenorna ska bli så bra som möjligt. Alla är väldigt engagerade. Jag tycker att det är positivt att vi jobbar i processformat och att det kommer att finnas utrymme att testa och sedan justera arbetet kring de agila arenorna. Förhoppningsvis kommer vi också kunna visa resultat från agila arenor redan innan den nya organisationen börjat gälla, sa Anna Olsson.

* Ordet agilt är hämtat från engelskan och betyder lättrörligt och anpassningsbart. Agilt förhållningssätt handlar framförallt om den nya organisationens förmåga att införliva ett snabbt, lättrörligt och anpassningsbart arbetssätt till en ständigt föränderlig verklighet.

Sidan uppdaterad den 8 oktober 2014.

Visste du att världscupen i BMX var i Ängelholm 2015?