Den nya vattenledningen mellan Ängelholm och Vejbystrand invigs

20 december 2010

Invigningen av den nya vattenledningen mellan Ängelholm och Vejbystrand kommer att ske tisdagen 21/12 kl.11.00 vid det gamla Vattenverket i Vejbystrand. Tekniska nämndens ordförande kommer att klippa bandet. Alla som vill provsmaka vattnet är välkomna!

Vejbystrands gamla vattenverk

Det gamla vattenverket i Vejbystrand byggdes på 1960-talet, men ända sedan början av 1900-talet har man tagit ut vatten här. Detta vattenverk kommer endast användas som reservvattenverk i fortsättningen.

Mjukare vatten för alla

Pga att vattenkvaliteten i Vejbystrand har haft en hårdhetsgrad på ca 10 tyska hårdhetsgrader och det har inneburit att kalk har fällts ut i ledningar, kranar och hushållsapparater. Nu när den nya ledningen är inkopplad har alla i Ängelholms kommun samma vattenkvalitet och hårdhetsgraden ligger på 6 tyska hårdhetsgrader vilket innebär ett mycket mjukare vatten. Detta är positivt för livslängden på kranar, diskmaskiner och tvättmaskiner. Lika mycket tvättmedel och sköljglansmedel som tidigare kommer dessutom inte att behövas.

Bättre kapacitet för framtiden

Den nya vattenledningen innebär också en större säkerhet för försörjningen av vatten, nu har man två stycken ledningar ut till Vejbystrand. Den gamla ledningen hade inte tillräckligt med kapacitet, så vissa somrar har det varit vattenförbud pga. av kapacitetsbrist. I framtiden planeras det även för fler utbyggnadsområden i Vejbystrand varvid denna ledning behövs.

Sidan uppdaterad den 20 december 2010.

Visste du att en del av Kronoskogen numera är naturreservat?