Var försiktiga på vägarna!

31 december 2010

Under natten till nyårsafton och under förmiddagen har underkylt regn i kombination med vindar gett extremt hala vägar i Götaland. Det har inträffat många trafikolyckor och allmänheten uppmanas nu till försiktighet i trafiken.

Från kommunen arbetas det med sandning och andra åtgärder för att reducera halkan, dock är det stora områden som inte hinns med i samma takt som halkan tilltar.

Under nyårsafton och nyårsdagen är det generellt en hög trafiktäthet, vilket gör att riskerna i trafiken är större än vanligt. Var ute i god tid undvik stress och håll avstånden är enkla tips för en säkrare bilfärd!

Prognos

Under nyårsafton och natten till nyårsdagen förväntas halkan vara kvar. Enligt SMHI kommer det under dagen vara tilltagande vindar och frosthalka, vilket under kvällen kommer att övergå i underkylt regn.

Aktuell halkprognos återfinns på Trafikverkets hemsida

Var är halkan som värst?

• Väg längs med öppet vatten. Vind och hög luftfuktighet gör snabbt vägbanan hal.
  • Någon plusgrad i luften, fuktig väg och uppklarnande väder. Då finns risk för att vägbanan fryser snabbt när temperaturen sjunker. Det är ofta kallare på vägytan än i luften, vilket kan vara bra att hålla i minnet när bilens termometer visar plusgrader.
  • Öppna åkerlandskap. Vind som drar över åkrarna kan föra med sig snö på vägbanan som blankpolerar den.
  • Broar. Alla broar, även de som inte är nära öppet vatten, kyls både underifrån och ovanifrån. Det ökar risken för halka.
  • Underkylt regn. Se upp när regnet fryser på vindrutan och det inte längre skvätter kring däcken på bilen framför. Regnet fryser till is vid kontakten med vägbanan.
  • Skuggiga skogspartier. Här kan nattens kyla ligga kvar länge och fukt bli till blankis.

Källa: www. trafikverket.se

Vad kan allmänheten göra?

• Lyssna på radions trafikinformation
  • Förse dig själv och ditt fordon med utrustning som är anpassad till väder och årstid
  • Tänk på att snön dämpar ljud så att gående och cyklister kanske inte hör dig
  • Parkera korrekt! En felparkerad bil försvårar snöröjning och sandning/grusning
  • Anpassa farten till väglaget, håll rejält avstånd till framförvarande och sakta in i tid

Kommunen och fastighetsägare sköter vårt eget gatunät

Tekniska kontoret har ansvar för offentliga platser som kommunala gator, cykelvägar, torg och vissa gångbanor. Fastighetsägare inom område där kommunen är väghållare (Ängelholm, Skälderviken, Vejbystrand, Munka-Ljungby och Strövelstorp) ska snöröja och halkbekämpa gångbanan utanför sin fastighet. Detta gäller även annan yta för gångtrafiken om det saknas gångbana, det säger kommunens regler om gångbanerenhållning. Underlätta för de gående genom att göra hål i snövallen vid korsningar, så att de gående kan korsa gatan.

Vad halkbekämpar vi med?

På gator med busstrafik och vissa gator med mycket trafik och branta backar används oftast salt. Övriga gator, torg och parkeringar halkbekämpas med saltinblandat grus och cykelvägar med rent grus. Vår strävan är att minimera saltanvändningen av hänsyn till miljön.

Mer information om tekniska kontorets organisation för vinterväghållning

Sidan uppdaterad den 31 december 2010.

Visste du att du kan få gratis rådgivning om du funderar på att installera solceller på ditt tak?